Следвайте Гласове в Асоциацията на европейските журналисти – България призовава сайта

...
Следвайте Гласове в Асоциацията на европейските журналисти – България призовава сайта
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Публикацията на BIRD.BG с личните профили на служители на TELUS е тормоз и публичен линч

Следвайте " Гласове " в 

Асоциацията на европейските публицисти – България приканва уеб страницата BIRD да отстрани постовете си в обществените мрежи с оповестени фотоси от персонални профили на хора, за които се твърди, че работят в компанията TELUS International.
Публикацията съставлява форма на онлайн тормоз, който основава заплаха и за физическата сигурност на пострадалите. Неведнъж сме били очевидци по какъв начин хора, подлагани на сходен обществен линч в обществените мрежи, по-късно са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често публицисти са обект на такива офанзиви и по тази причина сме още по-изненадани, че медия си служи с този способ. 
Необяснимото в този случай е, че посредством тези изявления са атакувани хора на изцяло случаен принцип. Единственото общо сред тях е, че са българи и че са показали в профилите си като сегашна или даже някогашна месторабота една компания.

Тази компания прави разнообразни видове услуги. Според BIRD се занимава и с модерацията на наличието във “Фейсбук ” на български език. Медията е недоволна от модерацията, която, съгласно BIRD, е “тенденциозна в интерес на ГЕРБ и Движение за права и свободи ”*, както и че  модерацията “блокира достъпа на общественици и публицисти, които са срещу човеконенавистния путински режим ”**, като в това време отхвърля да блокира про-руските симпатизанти.  В постовете си в същата обществена мрежа, BIRD нападна чиновници на компанията, която съгласно тях е виновна за това, макар че липсват безапелационни доказателства кой тъкмо модерира наличието в българския Facebook и няма данни хората, чиито профилни фотоси са употребявани, да се занимават с тази активност.  
Постовете на BIRD съдържат и евентуални опасност към чиновниците на компанията. АЕЖ осъжда сходна процедура и приканва BIRD да отстрани тези изявления, както и да се извини на засегнатите. В случай, че не го направи, това ще хвърли сянка върху цялостния облик на медията и ще понижи доверието към нейните изявления.
В същото време АЕЖ акцентира, че несъмнено има какво да се желае във връзка с модерацията на обществената мрежа Facebook. Тя, за жалост, не съумява да се оправи с разпространяването на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за дребни езици като българския. Европейският съюз поставя старания, с цел да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми съществено и АЕЖ приветства стъпките в тази посока. Онлайн тормоз против чиновници на компании, които правят услуги за Facebook, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси. Напротив – той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв метод се контролира наличието в тях. Те ще вършат това от съображения за сигурността на чиновниците си и на чиновниците на техни подизпълнители. Освен това не трябва да се не помни, че логаритмите играят все по-голяма роля в модерирането на наличието и огромна част от тези процеси се правят от програмен продукт, а не от хора. Често свалянето на наличие по простъпка е резултат от масирано докладване от страна на проведени групи, така наречен тролове, и от решение, взето от изкуствен интелект. Всичко това не прави тези произшествия по-малко значими, само че демонстрира, че обвиняването на случайни чиновници е извънредно голословно.
*
** откъс: “Вече разполагаме с координатите на десетки чиновници и сме пред моралната алтернатива да ги публикуваме, с цел да се окъпят в националната обич и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и публицисти, които са срещу човеконенавистния путински режим… ”
 
Източник: 
 
 
 
 
29 Ное 202244929 Ное 202211829 Ное 202252329 Ное 202211729 Ное 20227229 Ное 2022199КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 202291419 Ное 202290018 Ное 2022258724 Sep 20223043
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР